Melbourne mate

Good day, mate! Det är väl vad man hoppas folk ska säga överallt här i Australien? ”How you doing, MATE”. Jag är i Australien och då vill jag att alla ska kalla mig "mate". Dessutom så SKA det gå ett par ”Crocodile Dundees” på gatan och bråtta ner krokodiler som ligger i kanalen mitt i stan.
Likabra ni får reda på detta nu och inte på det hårda bistra sättet jag fick erfara, sätt er ner och andas djupt...
Jag har inte ens hört ”Good day, mate” ännu!!! Jag har inte sett en enda Crocodile Dundee och över det hela så används inte ordet ”mate” mer än ”What´s up, "MAN”. Det svider när man inser att den goda myten man hade verkar vara en liten TV-grej. Detta är iaf för mig en kioskvältare likt när jag var liten och fick reda på att den stora snälla björnen på tv även känd som Björne egentligen var en människa…

 

 



Nu har vi kommit till Melbourne och här är Australian Open i tennis i full gång. Hela staden andas Tennis, Tennis, Tennis och mitt på stora torget i stan är en stor storbilds-tv och där samlas varje dag och kväll massor av folk som inte har biljetter och tittar på matcherna. Jag som sportintresserad älskar detta! Såklart har vi också varit in och tittat på lite matcher. Hade turen nog att få se den mest spännande matchen hittills mellan Gonzales och Gasquet som höll på 4 timmar och 20 minuter och slutade tillslut 12-10 i femte set till spanjoren Gonzales.

 

 



Vi har tagit det ganska lugnt med utflykter och sevärdheter utan mest varit i staden och tittat runt. Det är runt 40 grader varmt här på dagarna så man orkar heller inte göra så mycket.
Såklart träffar man hela tiden massvis med olika människor och jag ska nedan berätta en liten historia som är en typisk sak som händer när man är ute och reser.

Jag går ner och ska tvätta kläder en vanlig måndag i Melbourne, stoppar i kläderna och startar maskinen. Strax efter mig kommer det in en annan kille och vi börjar prata lite. Det visar sig att han är från Mexiko City i Mexiko och har bott här i Melbourne ett år nu. När han sedan får reda på att jag är från Sverige så börjar han med att visa upp sin IKEA-tröja, sedan berättar att han varit utbytesstudent i Sverige ett år och går nu en kurs i svenska på en skola här i Melbourne och visar stolt upp sin lärobok där det står ”PÅ SVENSKA” på framsidan. Det värsta kommer senare då han visar sin väska han har sina grejor i, mitt på den sitter HV71s ( en svensk ishockeyklubb) klubblogotyp. Så igår var vi inbjudna på middag och filmkväll hos Mexikanaren med HV71 väska. Världen är allt bra liten…

Vi  blir nog kvar här i Melbourne veckan ut iaf och tills Australian Open är slut. Lovisa har börjat leta lite jobb men ännu inte bestämt sig i vilket stad hon ska jobba.

 

Nu är det bara 15 minuter kvar till matchen börjar så jag avslutar här och skyndar mig ner till torget.

 

Lovisa har fått upp sina kort till förra inlägget förresten. 

 

Ha det fint därhemma! 

 

/Erik


I soliga Australien

Sista natten innan Auckland bestamde vi oss hastigt och lustigt oss for att bo pa ett sa kallat Farmstay. Som det later sa far man bo pa en farm med en familj och en massa djur. Kunde inte passat oss battre! Det lag valdigt fint till, uppe pa en hojd med utsikt over en flod och massa berg. Det var riktigt fint och sitta utanfor varat rum och bara njuta av solnedgangen. Familjen hade for ovrigt 5 hundar varav en bara var 8 veckor. Ni kan sakert tanka er att han och Erik kom bra overens. Sedan hade dom massa katter, far och kossor ocksa. Det kandes som en mycket bra avslutning pa varan Nya Zeelandstur.



 

Dagen efter kom vi till Auckland och forsta malet var da att fa var kara gamla puma sald. Vi satte upp annonser pa alla hostel vi kunde hitta och redan dagen efter fick vi napp. Den forsta och nastan enda som ringde slog till direkt. Sa nu har vi ingen bil mer, 600 mil senare så sålde vi den och gick 200 dollar plus, tur att Erik jobbat som försäljare :)

Nar det nu var avklarat sa gick jag med pa att folja Erik till en klatterklubb (efter mycket tjatande maste nog tillaggas). Vi gick till oceaniens storsta inomhusklattring. Och tro det eller ej men det ar bland det roligaste jag gjort! Det var riktigt skoj! Kommer garanterat bli mer sant under resans gang.

Kvallen innan avresan till Sydney sa traffade vi Chris och Kimberley. De bodde pa samma hostel som vi och hade just precis kommit fram till Auckland. Vi var sugna pa att ga till "minus 5", en isbar dar allt ar gjort av is och man far drinkar i isglas. Sagt och gjort de gick med pa att folja med. Det var riktigt trevligt. Langs vagen traffade vi ocksa helt ovantat pa en gammal bekant fran Tahiti som hakade pa! I det stora hela var det riktigt roligt men vad galler isbaren sa lar ishotellet i Jukkasjarvi vara mycket franare! (Har inte varit dar an dock).

Nu ar vi iallafall i Sydney. Efter lugna glesbefolkade nya zeeland kanns det har som en helt sjukt stor och stressig stad. Det ar det ju i och for sig ocksa men man ar inte van vid storstadstempot riktigt sa man blir latt trott har jag markt. Igar tog vi en promenad genom chinatown och aven till hamnen for att kika in operahuset.




Pa tal om chinatown sa har dom riktigt god och billig mat dar sa det ar oftast dar vi hanger nu nar ar matdags. Det vi i princip lever av hela dagarna ar sushi! (Det kunde ju varit varre). Det ar sjukt billigt med det! Min lunch kostade bara ca 18kr och da blev jag helt matt!

Vi har ocksa hunnit med att besoka Sydneys storsta inhomhusklattring. Det var riktigt kul det med fast lite for mycket folk. Man klattrade nastan pa varann, men de hade mycket olika typer av vaggar att valja mellan.

Pa grund av lite tekniska problem sa kan vi tyvarr inte lagga upp fler bilder nu, men det kommer!

Ikvall beger vi oss till Melbourne och Australian Open. Det ska bli riktigt skoj! Uppdatering darifran och fler bilder kommer snart!

/Lovisa


Avslutning på Nya Zealands turen (för denna gången)

 Det sägs att helvetet på jorden är på Ikea första söndagen efter löning. I mitt tycke är det Lake Taupo under turistsäsong…

Som ni förstår åkte vi sedan till Lake Taupo. Lake Taupo i sig är Nya Zealands största insjö men har också en by alldeles intill sig med namnet ”Lake Taupo”. Det är också Nya Zealands i särklass största turistfälla. Jag skojjar inte om jag säger att vi stod i bilkö i 2 mil och när det väl rörde sig hade vi en topphastighet på 20km/t. Jag kunde aldrig sluta förrundras över hur denna byn lyckas lura dit allt folk då de inte har någonting annat än just sjön i sig och ettusentvåhundrasjuttiotvå turistshopper, restauranger, barer och andra smarta sätt att lura turisterna (läs tyskarna) på pengar. Vi åkte in i byn, tittade en timme sen hittade vi ett hostel i utkanten på denna skithåla och stannade inne hela kvällen. Bara att bocka i blocket, Lake Taupo, check, VIDARE TACK!

 

Har nog glömt säga det men ungefär 50% av alla turister här är tyskar här. Helt galet hur det folket reser, ni som är kvar i Europa borde åka till Tyskland för det borde vara lugnt och skönt där nu, _alla_ är ju här!
Haha, vi bokade ett boende idag via telefon, telefonisten säger följande ”What, are you not from Germany? Good for you!”

 

Rotorua blev nästa stopp. Det är känt för alla sina geysrar och heta källor, tänk bara på Island så förstår ni vad jag menar. Vi var på ett liknande ställe i Hamner Springs på sydön fast detta var helt annorlunda. Vi åkte bara in på en liten skogsväg sen ser vi några bada i en lite smutspöl inne i skogen. Vi stannar bilen och får reda på att just en sån het källa kommer upp alldeles ovanför och att det just i poolen korsas med en vanlig kallkälla från en å så det blir alldeles lagom temperatur. Jag gillade sitta i korsningen med ena benet i 15 graders värme och andra i 40 graders värme. Konstigt, annorlunda och härligt!
Sedan tittade vi också in ställena där vattnet kom rakt upp från jorden men 210 grader är lite väl varmt att doppa sina skandinaviska tår i.

 

På kvällen gick jag ut för att göra lite snabb shopping för jag behövde nya skor. Jag tyckte detta var så löjligt billigt så jag kände mig tvingad att visa det. Jag gick till en skoaffär och titta vad jag fick för 140 svenska kronor…

 

Nästa anhalt, Waitomo. Som tur är var inte denna byn också överbefolkad utan tempot här var lugnt, avslappnat och skönt. Waitomo är känt för sina enorma grottor som skall vara en av världens bästa. Vi bokade en 3timmarstur som kallades ”Black Water Rafting”. Då fick man både gå genom grottorna men i huvudsak glida på en gummiring igenom en bred flod innuti grottan. I taket finns s.k ”Glowworms” vilket är precis vad det låter som, lysande maskar! Denna turen blev en supersuccé! Jag tycker det var hur häftigt som helst och framförallt i de stora rummen då det är en enorm atmosfär. Lovisa tycker det är det bästa i gjort på hela resan.

 

 

De hostels vi bott på under senare tid har varit fantastiska. Inte som i USA då det var trångt, skitigt och råtthål i påsarna. Här är det stort, fräsch och många ställen har bubbelpool, vanlig pool, bastu och biljardbord. Ibland alltihopa…

 

Nu är vi i Raglan som skall ha god surfing, jag får se om jag börjar lära mig surfa redan här eller om jag väntar till Australien.

Raglan är också sista anhalten på våran Nya Zealand tripp. Nästa stopp blir Auckland och därifrån skall vi ta flyget till Sydney. 580 mil har vi gjort på vägarna, mycket trevligt folk har kommit och gått, många goda minnen fast nu är det dags för nästa äventyr. Jag  är nästan helt säker på att jag kommer komma tillbaka hit inom 5 år för detta är det bästa land jag varit i.

 

Det tar emot lite att lämna men man skall inte klaga. Australien skall också vara fantastiskt. Bara att sälja bilen, vila fiskespöt, ta av sig naturkläderna och ladda bössan. Nu skall jag jaga känguru!

 

/Erik


Gott nytt år!

Länge sedan sist! Christchurch har vi lämnat bakom oss sedan lite mer än en vecka tillbaka. Det kändes rätt tungt då vi lärt känna så många snälla och goa människor. Men jag tror absolut inte det var sista gången vi besöker den fina staden.

När vi började roadtrip nummer 2 så tog vi vägen över bergen och Arthurs pass till västkusten och längst upp på sydön till
nationalparken Abel Tasman. Vi fick se mycket häftigt längs vägen. Först och främst så måste det nämnas att Erik blivit mer fisketokig än vanligt den senaste tiden så han har känts sig tvungen att stanna och pröva lyckan vid i princip varje
vattenhål vi stöter på. Men jag har inte klagat! Vi har haft fint väder de senaste dagarna och Erik fick upp en Öring på ett
par kilo för ett par dagar sedan. Inte illa det!



Vi har bland annat kikat på stenar stora och höga som skyskrapor, mitt i den gröna naturen. Såg lite malplacerat ut men
häftigt var det att se (På första bilden kan man se mig om man tittar noga nedanför stenen). Där i närheten besökte vi också en liten kyrka som var himla fin! Bakom altaret var det ett stort
fönster så att man hade utsikt över berget bakom och ett vackert vattenfall. Det är väldigt mycket som är fint i det här
landet! Helt fantastisk natur överallt.



Men det finns en hel del turistfällor också, t.ex. så passerade vi en dag Punakaiki. Det stället är mest känt för sina
pancakerocks, pannkaksstenar/klippor. Jag har lagt upp en bild på det, det är klippor som liksom lagt sig på lager efter
lager. Därav namnet. Det var väl fint att titta på men absolut inget speciellt.

Efter det tog vi oss rätt snabbt uppför kusten till Abel Tasman nationalpark och Golden Bay. Julen firades på ett hostel i
Nelson. Vi satt i bilen nästan hela dagen men när vi väl kom fram så bjöds det på julskinka och korv så lite julmat fick vi i
oss. Det svenska julbordet har jag verkligen saknat! Resten av dagen tog vi det lugnt. Det blev en lugn och skön
julaftonskväll.

Sedan åkte vi upp mot nationalparken, den är helt fantastiskt fin! Som så mycket annat så visste vi knappt någonting om den, men den är helt otroligt fin! Vi gjorde en dagsutflykt som började med att ta en vattentaxi ut till en strand, det går inga
vägar där. Vi fick se massa sälar ligga och slöa på klipporna, just det är väl inget speciellt. Sälar har man väl sett förr.
Men vi fick vi även se en nästan nyfödd sälunge som var så himla liten och söt!
De släppte i alla fall av oss på en strand och sedan hade vi ca 5 timmar på oss att promenera 1,3 mil till en annan strand. Med ett kort uppehåll på en mellanliggande strand. Det vi blev mest förvånade över är hur vi inte kunnat höra talas om den här nationalparken tidigare! Där mitt ute i ingenstans låg stränder i klass med Tahiti eller Thailand. Riktigt fint var det!
Vi trodde inte Nya zeeland hade stränder så fina. Men nu har vi insett att Nya Zeeland verkligen har allt! Allt från snöklädda bergstoppar och glaciärer till tropisk regnskog och paradisstränder.



Efter det kände vi att vi måste börja röra på oss till nästa ö, nordön, om vi ska hinna se någonting där. Efter en tretimmars
färjetur från Picton till Wellington, så var vi äntligen över.

Just nu är vi i Napier, en riktigt mysig stad. En av dom finaste jag varit i. Det fascinerande med staden är att 1931 så var
det en stor jordbävning och brand här så hela innerstan brann ner till grunden. När man sedan byggde upp staden igen så gjorde man det i Art Deco stil. Har lagt upp en bild för att visa lite. Här firade vi nyårsafton. Efter en god middag så gick
vi ut och kollade läget. Vi firade tolvslaget med fyrverkerier vid stranden.



Imorgon åker vi vidare! Vi har inte riktigt bestämt var nästa destination är, vi tar det lite som det kommer.

/Lovisa

RSS 2.0