Bil, en till resekamrat och nya äventyr

Oj vad tiden går som fröken ur brukar säga. Eller nej det gör hon inte men hon brukar alltid svara på vad klockan är åtminstone. Vi har varit här i Christchurch i 2 veckor nu. Tiden har gått helt galet fort och vi har bott fantastiskt bra här hos Allan. Allan tillämpar den ”Nya Zeeländska gästfriheten” vilket innebär att man delar på allt ungefär. Aldrig något problem, är man hemma runt eftermiddagen vet man att han eller hans son Michael snart gormar ”DINNER TIME”. Och hellst är det BBQ alltså grillat kött som Allan vill bjuda på. Det är så billigt med stora stekar här. Kostar väl runt 50-60kr per för 4 stora, feta marinerade stekar. Inte som i Sverige då grillat kött blir dyr lördagsmat!
Hela huset är som öppet också så Joakim, Mathias, Jane och andra kommer och går lite som dom vill. Som ett förlängt hem kan man säga. Jag älskar det, så öppet, så bra och så enkelt! Man delar på allt och funderar inte så mycket.

Joakim och Mathias är oerhört hjälpsamma och hjälper oss med alla våra funderingar och tankar och det är helt fantastiskt bra att ha folk från trakten som personliga guider…

 

Egentligen skulle vi åkt mycket tidigare härifrån men lite olika strul som jag kommer till har hamnat i vägen. Vi hade som jag sa i förra inlägget tänkt att hyra en bil härifrån och åka runt. Fast efter att ha pratat lite med lite folk så ändrade vi oss och kom fram till att köpa en billig liten bil och sedan sälja den uppe i Auckland efter trippen. På det sättet får vi bil hela vistelsen här och behöver aldrig känna oss stressade att göra saker fort för att vi har en tickande avgift på bilen varje dag.

Så förra helgen gick vi till Tore och Kerstin (Mathias föräldrar) för att få lite tips och hjälp om vart vi ska vända oss vad vi ska göra för att hitta en bra bil. Och när det finns så vänliga människor som dom så slutade det inte med tips och hjälp utan att dom körde runt oss på bilmarknader och på hostels där folk lägger ut annonser på bilar hela eftermiddagen. Vi ringde på ett par med halvdana resultat och provkörde också någon som verkade ok. Fast mot slutet av kvällen vid 9 tiden hittade vi en riktigt billig som vi kunde åka och titta på direkt om vi ville. Då ville Tore att vi skulle plocka upp hans kompis ”Ian” som kunde ”lite om bilar”. Hahahhaah, jag kommer aldrig att glömma honom. Han hoppade på bilen, smällde upp motorhuven och praktiskt taget dök ner i motorn. Efter några minuter han rykt i kablar, smakat på olja, legat under bilen och provkört. Ja gått igenom hela bilen och han sa bara ”I´ve got nothing to say”. Så vi funderade inte länge, om en sån expert inte har något att klaga på så hugger vi direkt. Billiga 500$ = ca 2200kr fick vi betala för denna fantastiska pärla och då ingick en bilstereo också, fast då krävde jag först att han skulle ombesiktiga bilen så vi slipper göra det själva uppe i Auckland när vi ska sälja den. Ian trodde också vi kunde sälja den för minst 800$ däruppe så vi får se vad som händer.

 BBQ Våran rock´n roll bil Svenskar i Nya Zeeland

Så därför har vi har fått vänta en extra vecka här för att bilen skulle få sin besiktning som den gick igenom idag (Lördag). Men nu har vi en bil! Den är inte vackrast, den är inte snabbast och den är definitivt inte nyast men den är numera världens absolut häftigaste bil!

 Lund Hur lyckas man åka på barnbiljett som 23 åring?

Ja just det! Vi har fått en till resekamrat som kommer följa med oss hela resan och titta på samma resmål  som oss och också vara med på massor utav kort. I Akaroa så hittade vi en person som vi bara inte kunde lämna kvar. Dock är han stum och kan inte prata men man kan bara se på honom för att se att han är full av godhet och kärlek. Säg hej till ”Den svenska Kiwifågeln”

 Fågel

Eftersom han är stum så har vi inte fått reda på vad han heter. Men jag fick en liten busig idé. Alla ni som kommenterar, ni ger ett förslag på vad vi ska döpa honom till. Så väljer vi den vi tycker passar bäst!

 

Från och med måndag kommer vi att börja våran halvlånga trip runt en del utav sydön. Det blir runt 10 dagar och sen kommer vi tillbaka hit till Christchurch för att bl.a vara med på Kerstins födelsedagskalas där hon bjudit vad hon tror är 100-150 personer.
Men på de 10 dagarna ska vi hinna med staden Dundedin där det finns en Chokladfabrik och världens största flock av Albatrosser samt några speciella pingviner. Sen har jag sett en älv som ska ha ett av världens bästa öringfiske jag måste prova. Sedan i staden Queenstown ska vi prova på lite olika extremsporter och sen göra en ”Tramping” då vi ska upp i bergen och gå en vandringsled och bo i små hyddor i 3 dagar. Det ska bli superroligt! Sen ska jag nog också göra någon galet som bungyjump eller något sånt. Eller nej, bli inte orolig nu, jag skulle väl aldrig göra något sådant, heheheh.

 

Vädret börjar bli mycket varmare nu också när det närmar sig den första riktiga sommarmånaden, December. Lovisa klagar lite på att det inte är någon julstämning. När vi gick på shoppingcentret i förrgår spelade de faktiskt julsånger överallt. Det räcker för mig! Jag tror att jul+sol+Erik är en bra kombination om inte annat annorlunda.

 

Ha det bra och glad första advent eller vad säger man

 

/Erik


Utflykt till Akaroa

Efter många dagars slappande här i Christchurch är det dags att ta tag i det här med bloggandet! Vi har verkligen inte gjort mycket utan mest bara tagit det lugnt. Men det har varit riktigt skönt!

Vi bor alltså hos Joakims granne Allan, världens snällaste! Vi har varit här lite mer än en vecka nu men som sagt har vi mest bara tagit det lugnt och umgåtts, sett på staden. Vi var och bowlade för ett par dagar sedan. Första gången för mig på minst 10 år! Men det var riktigt skoj!

Igår gjorde vi i alla fall en utflykt! Vi besökte Akaroa, en liten "fransk" by som ligger mitt i en stor vulkankrater. Anledningen till att den kallas för fransk är för att fransmännen landsteg där först innan de blev bortmotade av engelsmännen som gjorde nya zeeland till deras koloni. Det är en riktigt mysig liten by. Vi har tagit lite kort att visa men inget kort gör naturen rättvisa. Är helt fantastiskt fint! Som ett sagoland. Nu förstår jag varför de valde nz som filminspelningsplats till Sagan om ringen.
På hemvägen valde Allan en lite mer okänd väg. Tänk er de norska fjällvägarna gånger 10. Massa slingerkrokar och smala vägar. Upp och ner. Men vyn från bergstopparna.. Man blev alldeles betagen av allt det vackra. Det fick mig att undra om man någonsin vänjer sig vid all vacker natur om man bor här och kommer härifrån, eller om man alltid kommer vara så fascinerad av hur fint det är.

 

 

Det var ganska så varmt och skönt i Akaroa. Vi har inte direkt varit bortskämda med värme sen vi kom hit. Vädret kan vara ganska så lurigt. Ena stunden så skiner solen och det är riktigt skönt, bara för att blåsa isvindar i nästa stund. Det är inte riktigt sommar här än, mer som vår. Den riktiga hettan brukar visst infinna sig kring jul. Kring jul?? Då ska man sitta inne i 3 par byxor och ylletröja och titta ut på all snö. Jag har absolut noll julstämning. Vilken konstig jul det kommer vara!
Men det kommer absolut vara en kul upplevelse. Med tanke på mängden svenskar som både bor här och backpackar här så har vi förhoppningar om att kunna hitta ett riktigt svenskt julbord!
Det hör ju trots allt till.



Nu har vi ändrat våran biljett till Australien. Tanken var att vi skulle bege oss dit 9/12 men vi insåg rätt snabbt att vi knappt skulle hinna se någonting av det här landet innan dess. Därför beger vi oss vidare i början på Januari.

Ha det så bra där hemma!

/Lovisa

Upp och ner, ner och upp…

Det började enormt bra redan på flyget från Tahiti till Auckland med min livs kortaste 5,5 timmars flygresa. På flyget hade nämligen alla varsin personlig tv vilket iofs är rätt vanligt men på den fanns 86 olika filmer att välja mellan, 100 talet olika serieavsnitt samt tonvis av dokumentärer. Lägg sen till att servicen och maten (ceasarsallad till förrätt, köttgryta till huvudrätt och appelpaj till efterätt) var superb. Efter sån god behandlig var jag på kanonhumör och supertaggad att ta oss an Nya Zeeland!

Vi landade ganska sent vid 10 på kvällen på lördagen 8e. På vägen passerade vi internationella datumlinjen vilket innebär att allting skjöts framåt ett dygn. Kort och gott, vi klev på planet halv 5 på fredagseftermiddag och landade i Auckland kl 10 på lördagskvällen. En 5,5 timmars flight blev över ett dygns flight :). Vi kom till vårat hostel runt 11 och gick och la oss direkt men för första gången denna resan hade jag svårt att sova, jag var så himla exalterad över att äntligen vara här! Jag har haft mycket överskottsenergi den senaste tiden och tro mig, även om Tahiti var underbart så är det mycket lugn och avslappnad stämning med sol och bad så jag blev lite rastlös. Jag ville ut och göra saker, NU!

Efter en vanlig turist-cityseeing första dag bestämde vi oss andra dagen att åka en färja ut till en ö som heter ”Waiheke island”. Väl där hyrde vi varsin mountainbike och började trampa runt en behaglig liten 2,5mils tur runt halva ön. Till en början var jag inte alltför imponerad men sedan kom man upp på höjderna så jisses!!! ENORM utsikt och natur, det kändes precis som man var i en sagofilm! Inte bara alla höga berg och grönska utan nere i dalen låg det ljusa stränder och inåt landet små vingårdar med vindruvsodlingar. Det var precis som om hela ön var tillgjord för en film eller något, helt fantastiskt!
Förresten, ni som känner mig. Visst har jag en tendens att hamna i roliga situationer ? ;-) De glömde nämna en sak när jag hyrde cykeln. I Europa är alltid höger handbroms på bakhjulet och vänster på framhjulet. I en nerförsbacke fick jag reda på att i Nya Zeeland är det tvärtom! Jag kom lite snett, skulle bromsa bakhulet och det visade sig vara bromsen på framhjulet som totalt låste sig. Jag gjorde en riktig volt med mig högt upp i luften och cykeln ännu högre. Faktiskt den största krasch jag gjort och tro mig, jag har kraschat när jag var mindre :-). Men ingen fara, uppvuxen med 1 liter mjölk om dagen så är mina ben av stål! Jag fick lite skrubbsår och ett roligt blåmärke på höften som nu börjar bli lila-gult.

Växter på waiheke Cykelkrasch Beach...

Får waiheke Erik on waiheke

Måste tacka Chrille från Malmö som så varmt rekommenderade denna ön, den var helt fantastisk!!! Hoppas bilderna kan göra den lite rättvisa men tror det blir svårt.

 

Nu tyckte vi Auckland gjort sitt, vi tänkte hyra en s.k ”Campinvan” och åka neröver landet från Auckland och sedan lämna den i Christchurch vilket är den största staden på sydön. En campingvan är en bil formad ungefär som en husbil med säng, kylskåp, spis os.v. Det tog till att börja med massor av tid att hitta rätt företag att ringa sedan när vi morgonen därpå ringde fick vi reda på att alla var uthyrda till 10 dagar framöver! Inte riktigt var vi hört! Aldrig att vi väntar 10 dagar så vi letade upp andra företag att ringa efter vanlig personbilar. Morgonen därpå ringde vi runt till dem också och priset på 25 dollar på internetsidan visade sig vara bluff. Det billigaste vi fick tag på var 45 dollar (1 dollar är 5 kronor) per dag till Christchurch! Vi hade tänkt hyra runt 2 veckor och det blir mycket pengar. Fast sedan sa försäljaren på bilfirman att i princip alla gör som vi att de hyr just den sträckan. Om vi hade tagit andra sträckan tvärtom från Christchurch till Auckland kunde han hyra ut en bil för 1 dollar eftersom de hade bilar stående i Christchurch som de måste få till Auckland. Hmmm…. Hur löser vi detta? Vi hade redan checkat ut från vårat hostel så vi åkte till flygplatsen, fick tag i en flygbiljett för 550kr och tog flyget  2 timmar senare till Christchurch. Inte riktigt som vi hade planerat men planering ska man aldrig ta för hårt på. Detta blev ändå bästa lösningen!

Lite roligt att ringa mina vänner, Matthias Lundh och Joakim Andersson från Älvdalen som bor här nere och säga ”Hej, vi ändrade planerna, men vi är här nu”.

 

Idag har vi varit ute hela dagen med Matthias, Joakim och hans tjej Jane på något som jag tror kallades Canterburydagen. De har län här på samma sätt som vi har i Sverige och just idag var deras dag på året då detta ”länet” som heter Canterbury anornade som en enorm festival liknande event. De är mycket ”farmers” här så temat var mycket djur och boskap. Det var mycket shower och såklart massor av djur (Sa jag får ?)

 Fårull i massor Fårhund vallar

Denna staden är för övrigt miljoner gånger bättre än Auckland. Antagligen den bästa staden jag varit i hittills på resan. Rent, fint och mycket små parker runtom i stan. Lite som Göteborg faktiskt!

Så vi kommer nog bli kvar här ett tag. Det har löst sig kanon med boendet också, vi ska bo hos Joakims granne Allan som verkar vara en helcool kille.

 

Ja det var Nya Zeeland från ankomst till nuläge. Vi ska försöka skriva 1 gång var per vecka framöver så för de som är snabba på matte blir det totalt 2 gånger per vecka.

 

Fortsätt att skriva kommentarer! Riktigt roligt att se att folk därhemma läser detta. Och ni som läser men inte kommenterat ännu, gör det!

 

Ha det bra!

/Erik


Soliga dagar och vackra stränder..

Först och främst är det jätteroligt att se att så många kommenterar! Den senaste veckan har vi befunnit oss i Franska Polynesien och har inte haft tillgång till internet alls, så vi har inte glömt er bara inte haft möjlighet att skriva något.

Jag kan börja från början! Vi avslutade L.A med att besöka stranden i Santa Monica och Venice beach. Venice var i särklass mycket finare! Där hyrde vi en tandemcykel och såg oss omkring lite. I Santa Monica var vi ut på den kända piren med nöjesfältet, det var rätt mysigt.

Sent den kvällen tog vi flyget till Tahiti och deras huvudstad Papeete där vi blev välkomnade av tre trubadurer med banjos och vackra polyneser med blommor, precis som på film!
Det roliga var att vi kom fram 5.30 på morgonen och då satt dom där, hur glada som helst! Folket där är verkligen morgonpigga, våran taxichaufför steg upp kl.3 på natten varje dag han, ”Jag går upp och åker och träffar lite vänner och sånt där” sa han.
Sedan tog vi oss vidare till vårat hostel ca 2 mil utanför Papeete. Vi bodde i princip på ägarnas bakgård där dom hade en stor stuga med 6 bäddar. Köket var ändå det mysigaste för det var så himla öppet! Inga väggar, bara tak (första kortet är på köket och andra kortet från sovrummet mot havet). Där kunde man stå på eftermiddagen och laga middag och njuta av solnedgången över havet. För att komma till stranden var det bara att ta sig nerför ett par stentrappor från gården och voila!

Köket med havsutsikt Vy från vårat sovrum i Tahiti Båt på tahiti

Vi var förberedda på att det skulle vara dyrt, fast inte riktigt såå dyrt som det faktiskt är!! Vi blev väldigt chockade när vi skulle gå till affären första dagen och upptäckte att det ju för tusan är norgepriser på grejerna! På en del importerade varor är det t.o.m. dyrare priser än i Norge. Eller vad säger ni om en 2L juice för 80 spänn? Eller en påse med vindruvor för samma pris? Då förstod vi varför så få backpackers stannar där någon längre tid. Efter ett par dagar fick vi höra att de allra flesta åker till Moorea som är grannön. Det skulle vara lite billigare där och finnas lite mer att göra. Sagt och gjort! Efter tre soliga dagar på Tahiti tog vi färjan över till Moorea och bodde i ett rum på en camping. Där var det mycket finare natur och finare stränder! Tycker verkligen om att ha så nära till vattnet, nu bodde vi också i princip på stranden (20 meter ifrån). Efter lite mer solande och badande bestämde vi oss för att boka en utflykt. Näst sista dagen åkte vi båt till ett laagonarium där dom hade tränade delfiner och fick se dessa spexa och göra lite konster. Sedan bar det av till ett ställe där dom hade stingrockor (Ja, sådan som dödade Steve Irwin) och hajar som man fick simma med! Det var det absolut roligaste på hela resan hittills! Dom hade tagit bort stingen på rockorna så det var ingen fara men det var helt otroligt så sällskapliga dom var. Direkt man gick i vattnet kom dom dit och ville hälsa, Erik tog det lite längre och ville pussas men så kärlekskranka var dom inte riktigt. Hajarna höll sig mest på sin kant men något kort fick vi till. Det var förresten blacktips som är helt ofarliga (hoppas vi :). Till sist åkte vi till en ö där det var meningen att vi skulle snorkla men vi slappade under palmerna och åt ur kokosnötter istället. En mycket lyckad dag!

Beach Erik tar det lugnt vid vattnet Blacktipshark
Beachen igen Solnedgång på Moorea med Lovisa rocka..
En rockig puss Delfin som hoppar Lovisa med stingray
Om man bortser från priserna så är en annan stor nackdel att det inte är många som pratar engelska i det landet! Alla pratar franska! Man kan oftast göra sig förstådd men vi blev lite irriterade med tanke på vilken stor turistort det är. Då borde man i alla fall anstränga sig lite mer med engelskan. Fast samtidigt så är det flest fransmän som åker dit också, det går t.o.m. direktflyg från Paris.

Naturen var himla fin där med höga berg och mycket skog och grönt. Vackra blommor överallt. Det och klimatet kommer jag sakna mest därifrån. Dom har ca 25 grader året om och det var väldigt varmt och skönt när vi var där. Sköna ljumma kvällar.

Sent igår kom vi fram till Auckland i Nya Zeeland så en uppdatering härifrån kommer om ett par dagar.

 

/Lovisa


RSS 2.0